WC školjke, bideji, pisuarji…


Kljub neverjetno zanimivim oblikam WC školjk, ki se pojavljajo v zadnjih letih, kljub izredno široke ponudbe različnih oblik in stilov, so WC školjke v osnovi le treh oblik:

  • viseče
  • stoječe
  • monoblok

Večinoma WC školjk je še vedno stoječih, čeprav se v večini ne odločajo več za to obliko školjke v novih stanovanjih. Za tako obliko ne potrebujete nobene posebne zidne konstrukcije, saj se WC školjka postavi na tla in pritrdi. Pri tem ima lahko vodni odtok vgrajen v tla ali v zid, to je odvisno od odločitve pri vodovodarju preden se položijo ploščice.

kopalnice

 

Monoblok WC školjke so v spodnjem delo bistveno širše od klasičnih, nad WC odprtino pa je dodan kotliček za vodo. Vse skupaj izgleda precej elegantno in moderno, s tem da tudi tu ni potrebno predhodno nobene posebne ureditve zidu. Kako taka WC školjka izgleda, si lahko pogledate na sliki levo.

 

 

kopalniška oprema in kopalniceViseče WC školjke so najbolj popularne za nove kopalnice, vendar je pri tem potrebno vedeti, da je ta odločitev potrebna že povsem na začetku urejanja kopalnice. Taka školjka je pritrjena na steno, tako da je čiščenje tal v območju školjke izredno enostavno. Kotliček se v tem primeru velikokrat vgradi v steno in tako delno skrije. Večini je ta oblike školjke najlepša in najbolj elegantna, še posebej za kopalnice v novih stanovanjih.

 

Glede samih vizualnih oblik in linij lahko izbirate iz dveh kategorij – ali WC školjke bolj oglatih in mehkih oblik ali pa školjke bolj ostrih linij.

 

Ko imate enkrat izbrano WC školjko lahko izberete še bide, ki se ujema z izbrano WC školjko. Tudi v trgovinah in pri ponudnikih za izdelke za kopalnice boste videli, da so ta dva elementa za kopalnice ponavadi skupaj, v kompletu. Mnogo ljudi pa se v zadnjem času celo ne odloča za bide. Isto velja za pisuar.